Bestumkilen 2023

Bestumkilen åpnes for allmennheten eller en årelang uvisshet?

Myter og påstander om Skøyen-planen

Høyresiden og motstandere av Skøyen-planen har stått for påstander og mytespredning som må tas ned på jorden og modifiseres. Dessuten fungerer overdrevet polarisering dårlig i forhold til behovet for dialog og helhet. Utviklingen av Skøyen og Bestumkilen vil ta tiår – ikke år. Ullern Arbeiderparti mener det er viktig å fremme dialog om utviklingen, dialog for å fremme de beste løsningene for befolkningen.  

Her er noen eksempler og som ikke skal stå uimotsagt:

Byrådet foreslår å bygge ned Bestumkilen i hui og hast for kortsiktig gevinst!

En hovedsak ved Skøyenplanen er at Bestumkilen må utvikles skrittvis og over en lengre tidsperiode. Men det er viktig å få Skøyenplanen på plass som et overordnet rammeverk. Fjorden skal åpnes for alle, et livlig fjordnært område skal utvikles – det er gevinsten som Skøyenplanen vil oppnå.

Båt-plasser blir erstattet av monster blokker!

I rammeverket for Skøyenplanen er maksimum høyde i Bestumkilen foreslått til 8 et. og som skal reduseres utover mot sjøkanten til et par/en etasjer. Maritimt miljø og båtplasser skal fremdeles ha en plass, men opplaget flyttes og båtplasser reduseres. Spennende arkitekturkonkurranser og aktiv involvering av befolkningen kan skape løsninger som er godt tilpasset Bestumkilens beliggenhet og særegenheter.

Helt galt at Bestumkilen bygges ned av kontorbygg og svindyre leiligheter!

Et viktig element i som aktivt diskuteres nå er hvordan oppnå boliger for folk med vanlige inntekter og såkalt tredje boligsektor, i brev fra byrådet v. Hermstad sies at kommunen kan bruke sin grunneier posisjon til at det

·skal tilbys utleieboliger, evt. med innsats-for-eie-løsninger, løsninger som tilrettelegger for alternative boformer eller ulike boligkjøpsmodeller som senker terskelen for å komme inn på boligmarkedet

·utvikles boligtilbud i kommunal regi med senket salgspris i forhold til markedspris

Klippe Bestumkilen ut av Skøyenplanen – en stusselig løsning?

Det hevdes at det ikke er noe problem å «klippe Bestumkilen» ut av Skøyen-planen – «Bestumkilen ut av Skøyenplanen!»

Dersom dette blir besluttet vil det være forbundet med en rad utfordringer og risikoer som tilhengerne foreløpig ikke nevner eller forholder seg til. En bystyrerepresentant mente i bydel Ullerns informasjonsmøte før sommeren at situasjonen politisk vil bli et «ormebol» om Bestumkilen tas ut. Grepet har åpenbart en betydelig risiko ved seg, risiko som eventuelt må håndteres. Oslos fagetat PBE sier at helheten og sammenhengen i planen for Skøyen vil bli svekket dersom Bestumkilen tas ut:

·utviklingen av Sjølyst vil forsinkes ytterligere i mange år

·Innbyggerne på Skøyen vil fortsatt være avskåret fra nærkontakt med sjøen

·arbeidet med å etablere erstatningsplasser for båtopplaget og småbåtene vil stoppe opp

·usikkerhet om hva som nå vil skje videre

Dersom Bestumkilen tas ut av planen, vil det trenere den helhetlige gjennomføringen av planen. Interessenter som vil ha utsettelse, men har motstridende interesser, kan komme til å gjøre Bestumkilen til et stridsemne på ubestemt tid. Imens forblir Bestumkilen stengt for allmennheten

Finansiering er et annet spørsmål som blir hengende i løse luften. PBE sier at folkeparken (maritim eller ikke) vil medføre lavere verdiskapning (enn byrådets forslag), og krever store offentlige investeringer både til gjennomføring, drift og vedlikehold.

I valgkampen gjør partier av ulik størrelse sine hoser grønne for både båtfolk og for de som vil ha flyttet hele båtopplaget – ved å ta Bestumkilen ut av Skøyenplanen fris det til velgergrupper som har helt motsatte interesser. Det er uklart for meg hvordan det skal skapes et vedtaksdyktig flertall for løsninger som er realiserbare og får finansiering.

Og resultatet? «Det er vanskelig å spå», sa den danske dikteren Piet Hein, «spesielt om fremtiden».

Så hvem vet – med Bestumkilen «klippet ut», kanskje blir resultatet for årene som kommer som bildet overfor?